top of page
Search
  • anne4511

"Kinderen krijgen steeds minder tijd en ruimte om vrij te spelen" schrijft Ruther Bregman.

of een pleidooi voor TicoNatuurActiviteiten !!!

'In de afgelopen decennia is de intrinsieke motivatie van kinderen zwaar in de verdrukking gekomen. Kinderen worden steeds vaker bezig gehouden door volwassenen. Huiswerk, sport, muziek, toneel, bijles, examentraining - het lijkt niet op te houden.


Voor één activiteit is daardoor minder tijd: spelen. En dan gaat het over spelen in de breedste zin van het woord: de vrijheid om je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om te zoeken en te ontdekken, te proberen en te creëren. Niet omdat een ouder of leraar het je voorkauwt, maar gewoon omdat je er zin in hebt.


en verder schrijft Rutger Bregman (wat ik nauwelijks durf te geloven) dat kinderen minder buiten komen dan gevangenen brrr... komt uit een peiling onder 12.000 ouders in tien landen.


Uit langlopend Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen een steeds zwakkere 'internal locus of control' hebben. Oftewel: ze hebben vaker het gevoel dat hun leven door anderen wordt bepaald, in plaats van door henzelf.


Spelen gaat hier over het zelf verzinnen van regels tijdens het spel. Want kinderen die zelf spelen, denken namelijk zelf na. Ze trainen hun fantasie en motivatie. Ze nemen risico's en kleuren buiten de lijntjes.


Spelen geeft het leven zin!


Ik lees het graag! Ook al hoop ik dat het niet zo erg gesteld is met onze kinderen.


En ja, hier in ons bosje is er een put bijgekomen waarin een regenpijp uitkomt. Een 5 jarige graafde die daar, bracht de regenpijp erbij en liet regenwater telkens in zijn put stromen. Stenen erbij gaven nog meer plezier en beweging. Van creativiteit gesproken. En motivatie vanuit zichzelf. Ik had geen opdracht gegeven, geen voorbeeld, ook geen materiaal getoond of aangegeven. Enkel ruimte en vertrouwen!

Een andere jongen bouwde met stenen en takken een gans bouwwerk. Een barricade over de weg met planken en wat hij nog had kunnen vinden. Een met mos belegd pad. En een hut voor insecten. Met volle overgave. Zijn eigen ding. Niemand die het hem nadoet, niemand die het hem voordeed. Uniek. Dat noem ik creatief zijn.


Zo blij tijd en ruimte te kunnen geven aan kinderen om vrij te spelen! Het biedt zoveel meer dan op het eerste moment lijkt.


Lang geleden dat ik mijn zoon zo blij zag, vertelde de papa me!


Gun jij je kinderen ook meer vrij spel?


- Nog twee plaatsjes vrij op het paaskampje dat doorgaat op ma 3, di 4 en woe 5 april. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

- Nog twee plaatsjes vrij voor de dinsdag groep die start na de paasvakantie.

- ook nog plaats vrij voor de zaterdag groep die opstart!


Hartelijk welkom!

Omdat spelen van levensbelang is! En ook heel plezierig is!


En ja, voor volwassenen komt er ook een dag vol spelplezier! Ik kijk er al naar uit!

67 views0 comments

Comments


bottom of page