top of page
Search
 • anne4511

De 5 mythes van hoogbegaafdheid!

Updated: Feb 11, 2021

 1. Elk hoogbegaafd kind houdt van wiskunde en is snel in rekenen.

 2. Een hoogbegaafd kind is per definitie 'asociaal'.

 3. Hoogbegaafd zijn is een luxe.

 4. Hoogbegaafde kinderen hebben het makkelijk op school.

 5. Hoogbegaafde kinderen, jongeren, volwassenen leveren hoge prestaties.

Nee dus!

 1. ELK HOOGBEGAAFD KIND HOUDT VAN WISKUNDE EN IS SNEL IN REKENEN. Niet waar dus, we kennen kinderen, zelfs met een extra hoog IQ die rekenen lastig vinden. Er zijn HB kinderen die het heel lastig hebben om bv maaltafels uit het hoofd te leren, die er niet in slagen onmiddellijk, dwz zonder nadenken, de uitkomst van bv 6x7 te geven. Ook al zitten ze in het vijfde leerjaar en hebben ze al hard gewerkt aan de maaltafels. Toch zijn ze hoogbegaafd.

 2. EEN HOOGBEGAAFD KIND IS PER DEFINITIE 'ASOCIAAL'. Soms zie je wel HB kinderen die zich afzijdig houden op de speelplaats. En dan denken we spontaan, "ah ja die zijn a-sociaal, sluiten moeilijk vriendschappen, hebben moeite met contact maken"... Hier bij TicoNatuurActiviteiten horen we kinderen zich duidelijk uiten, in detail afstemmen, aandachtig luisteren, zich amuseren, grappen vertellen, empatisch met elkaar omgaan, hun plaats vinden in de groep, hun beurt afwachten, complimenten geven aan elkaar. ?Asociaal? ? ik denk het niet! Enkel de juiste context ontbreekt soms.

 3. HOOGBEGAAFD ZIJN IS EEN LUXE. Vraag dat maar es aan moeders van hoogbegaafde kinderen! Wat een weg zij vaak al afgelegd hebben... met hobbels en putten... met op zoek gaan naar de juiste personen die kunnen advies geven... omdat het bijna niet uit te houden is thuis. Chapeau voor al die ouders! En vecht dan nog maar es tegen het taboe dat 'er toch geen probleem is' !

 4. HOOGBEGAAFDE KINDEREN HEBBEN HET MAKKELIJK OP SCHOOL. humm tja sommige gelukkig wel, en vele anderen niet. Gewoon op school zijn is vaak lastig en vraagt heel veel. Zo veel indrukken om te verwerken, zoveel geluid, zoveel kinderen, zoveel wat gevraagd wordt te doen of net niet te doen, ..... En dan nog leren, dwz vaak luisteren naar zaken die deze groep kinderen al weet, en dat ook nog vaak herhaald wordt... en het op die manier oplossen zoals de juf/meester het wil, ... Sommige HB kinderen worden opstandig, anderen passen zich aan. Makkelijk op school??

 5. HB LEVEREN HOGE PRESTATIES. Ik wacht graag met geduld op de hoge prestaties die deze groep zal leveren. De wereld zal er anders uitzien! Maar eerst en blijvend investeren in deze groep kinderen en jongeren en hun laten geloven in hun eigen unieke krachten, ideeën en oplossingen, ja vaak zijn ze anders dan hun leeftijdsgenoten, ja vaak worden hun ideeën niet begrepen, vaak durven ze zich niet meer te uiten uit schrik om uitgelachen te worden, vaak krijgen ze geen ruimte verder door te denken op hun oplossingen...

Vandaar de missie van TicoNatuurActiviteiten. Ruimte geven aan kinderen en hen woorden geven waardoor ze meer en meer tot hun prachtige uniciteit komen en erin geloven! De wereld wordt er mooier door!


TicoNatuurActiviteiten bieden HB kinderen en jongeren de ruimte om te zijn en hun eigen uniciteit te leren kennen.

Vrijblijvende kennismaking op dinsdag 23 februari! Meer info via anne@klankenkleur.net


95 views0 comments

Kommentare


bottom of page